Konkurranse

37Det er flere former for konkurranse i Karate. For klubbene i vår organisasjon finnes det tilbud om konkurranser gjennom det nasjonale forbundet og innen stilarten.

WIKF Norges medlemsklubber er medlemmer av Norges Idrettsforbund gjennom Norges Kampsportforbund (NKF). Et av tilbudene til NKF er konkurranser, eller karatestevner som de fleste kaller dem. Disse stevnene arrangeres rundt om i Norge. I tillegg arrangeres det stevner innen stilarten, inkludert Europamesterskap og Verdensmesterskap.

Selve konkurransene består av kumite (kamp), kata (mønster av teknikker), og i stilartssammenheng konkurreres det også i knivforsvar.

Kumite er kamp mellom to utøvere, eller to lag med 3-5 utøvere der to utøvere kjemper om gangen. Kampene går over tid (etter hvilken vekt, alder eller kjønnsklasse man deltar i), og den som har fått flest poeng vinner. Lagkamp fungerer på samme måte, og avgjøres ved at det laget som har flest seire i kampene vinner lagkampen. Kumitekampene bedømmes av en hoveddommer og tre flaggdommere.

Kata er en konkurranseform der utøverne etter tur viser frem sin kata. To og to utøvere går mot hverandre i hver runde. Den utøveren som får flest stemmer fra dommerne går videre til neste runde. Til slutt står man igjen med en finale og en bronsefinale. Vinnerne av disse danner vinnerrekkefølgen for katakonkurransen. Konkurransen bedømmes av tre til fem flaggdommere. Under stilartsmesterskap går utøverne kata enkeltvis, og blir bedømt med tallkaraterer. De 16 beste i første runde går videre til andre runde. De åtte beste fra andre runden går deretter til finalen. I finalerunden teller karakterene fra andre runde sammen med finalerunden, og den med høyest poengsum vinner.

Konkurranse i knivforsvar gjennomføres i stilartsmesterskap. To par konkurrerer mot hverandre ved å vise frem fire ulike knivforsvar hver. Paret som vinner er dem som får flest stemmer fra dommerne. Slik fortsetter konkurransen, på samme måte som i kata, frem til man står igjen med en finale og en bronsefinale. Dommerne i knivforsvar er vanligvis Dr. Suzuki, sammen med de høyest graderte Wado utøverne i verden.