Yasuragi Budoklubb
Finstadrabben 148, 1475 Finstadjordet
I 1934 grunnla han sin egen stilart, og i 1972 ble Ohtsuka den første karateinstruktøren som fikk tildelt meijin-tittelen og jyuu-dan (10. dan) i karate av den keiserlige familie. Hans kampkunst er i dag utbredt over hele verden og er en av verdens fire store karategrener.
«Wado» betyr «fredens vei». Stilarten er en blanding av tradisjonell karate fra Okinawa og japansk jujitsu. Wado karate kjennetegnes av hurtige teknikker, naturlige stillinger og hurtige kombinasjoner av teknikker. En spesiell teknikk kalt taisabaki er karakteristisk. Taisabaki er spesielle kroppsbevegelser som gjør det mulig å bruke angriperens kraft mot ham selv.
Wado karate fokuserer mer på teknikk, hurtighet og spenst enn på bruk av rå muskelkraft. Det gjør stilarten godt egnet for karateutøvere i alle aldre, og med ulik fysisk form. Gjennom trening i wado ryu skal utøvere kunne forbedre eget velvære, både fysisk og psykisk. Med sine hurtige og effektive teknikker er wado karate også godt egnet i selvforsvar.
Stilartens grunnlegger, Ohtsuka, hadde gode kunnskaper om asiatisk medisin, og mange teknikker i wado ryu er derfor laget for å motvirke stress og føre til bedre helse. Ohtsuka trente selv karate daglig til han var i sitt nittiende år.
Ohtsukas beste elev, Tatsuo Suzuki (1928 – 2011) flyttet til Europa i 1965 for å introdusere wado ryu for europeere. Sensei Suzuki var en ekstremt dyktig utøver, og snart ble wado ryu den mest populære karateformen i Europa. Sensei Suzuki ble født i 1928 og var aktiv karateutøver til han gikk bort 12. juni 2011.
Etter Ohtsukas død i 1982, og utover i 1980 årene, ble det store variasjoner i teknikker fra instruktør til instruktør. Til tross for mange forsøk lykkes det ikke å enes om en felles plattform. Suzuki, som var svært opptatt av å ta vare på den opprinnelige essensen av wado ryu karate startet derfor sin egen stilart-organisasjon i 1990 for å oppnå dette, det som i dag er WIKF. Han fikk raskt stor støtte, og WIKF wado ryu ble i løpet av kort tid den største wado- organisasjonen utenfor Japan.
Wado karate ble introdusert i Norge i 1974 av Mihajlo Misic (1940 – 2003). Sensei Misic hadde trent hos sensei Suzuki i London, og var en av de beste wado ryu utøvere i Europa. Han holdt nær kontakt med Suzuki sensei helt til sensei Misic gikk bort 2. november 2003.
I dag er det tre ulike globale organisasjoner som tilbyr trening og gradering i wado ryu karate. Alle trener stilarten wado ryu, mens organisasjonene har forskjellig navn og noen variasjoner i teknikker og graderingspensum.
WIKF Norge er en selvstendig organisasjon som, gjennom vår hovedinstruktør Cato Bruarøy (7. dan), er tilknyttet WIKF internasjonal, WIKF International er ledet av sensei Jon Wicks, 8. dan. Gjennom samarbeidet med WIKF Internasjonalt kan vi tilby medlemmer trening med noen av verdens fremste karateinstruktører, og treningsleirer over hele verden.