Yasuragi Budoklubb
Finstadrabben 148, 1475 Finstadjordet
Oppskriften kalles «Su-Ha-Ri» og består av tre deler:
SU
Finn en dyktig mester, og kopier denne så godt som du klarer. Det er viktig å både finne en mester som har et høyt nivå, og å prøve å etterligne mesterens teknikk slik at du lærer deg det han eller hun kan.
HA
Når du har mestret den stilarten du har valgt å lære, kan du gradvis begynne å hente inspirasjon fra andre tradisjoner. Du beholder altså din opprinnelige teknikk, stilart og tradisjon, men utvikler deg ved å hente kunnskap fra andre. Da begynner din kunst å få stadig mer av ditt særpreg.
RI
Når du selv har blitt en mester, og blitt så dyktig at du er bedre enn det som var i din tradisjon, kan du utvikle din egen stilart. Bare noen ytterst få mennesker når dette nivået.
Utdypende forklaring:
På mange måter er det første steget det viktigste – finn en dyktig ekspert som du kan kopiere. Det kan være vanskelig å finne en mester i toppklasse, og vanskelig å få lov til å lære av de beste. Deretter kreves det flere år med perfeksjonering for å oppnå mestring.
Når du først har det grunnleggende på plass, blir det mye enklere å utvikle deg til et høyt nivå. Ved å vente med å blande fra andre stilarter før du har fått god kunnskap, unngår du å blande inn noe som er dårlig. Er du selv god, er det lettere å se hva som er bra og dårlig fra andre tradisjoner.
I Norge har vi også hatt en lignende tradisjon. Hvis du ville bli god i et håndverk, var den tradisjonelle måten å bli lærling hos en mester.
I Japan kalles lærer for «sensei». Ordet betyr «en som har gått veien før», altså en mester som har gått gjennom det som du skal gå gjennom for å bli god.
I japansk kampkunst er sensei på mange måter som en personlig trener. Det blir sagt at det er bedre å bruke fem år på å lete etter en dyktig mester enn å trene fem år med noen som ikke har god kunnskap.
I karate bruker vi graderingspensumet til å overføre nødvendig kunnskap. Vi forklarer i detalj hvordan grunnteknikkene, kombinasjoner, par-øvelser og kata skal utføres. Etter hvert som du begynner å bli teknisk god, kan du hente inn inspirasjon og kunnskap fra andre lærere, andre stilarter og eventuelt andre kampkunster. Men for å være sikker på at du får jevn fremgang, anbefales det å uansett fortsette å trene din opprinnelige stilart uansett hvilken retning du velger å utvikle din egen kampkunst i.